SM-LIIGA TOP 10 2009-10

Nyrkkiä Leukaperiin -foorumin arvovaltainen Enforcer -raati kokoontui keväällä ja palstan kovimpien kaukalotappeluasiantuntijoiden kokoama lista kotoisen SM-Liigan kovimmista iskijöistä menneellä pelikaudella on seuraavanlainen:


1. Sami Helenius, Jokerit / Pelicans
Piti SM-Liigan vyötä hallussaan kaudesta 2003-2004 kauteen 2009-10, vaikka valtaistuinta Big Sammyn valtakauden aikana on käynyt horjuttamassa raskassarjalaisista mm. Roman Vopat, Pasi Nielikäinen, Robert Schnabel, Libor Ustrnul, Jeremy Stevenson, Jeff Szwez, Jonne Virtanen, Kip Brennan ja Anssi Rantanen. Eikä horjumisesta huolimatta valtaistuin ole missään vaiheessa kaatunut. Menneellä kaudella Samin kykyjä ei tasonmittauksissa testattu, vaan mies keskittyi enemmän toimimaan järjestyksenvalvojana. Tappeli kuitenkin kolmasti, vastustajina Anssi Rantanen, Oskari Korpikari ja Atte Pentikäinen. Isojen poikien ottelu Rantasen ja Heleniuksen välillä päättyi tasapeliin yli-innokkaiden tuomarien uidessa liian ajoissa väliin. Tappelut Korpikaria ja Pentikäistä vastaan olivat lähinnä osastoa isät vs. pojat, Samin antaessa oppia ns. isän kädestä. Kaudella 2010-2011 vyön haltija SM-Liigassa vaihtuu ja yksi merkittävä sivu suomalaisessa kiekkohistoriassa sulkeutuu Heleniuksen siirtyessä Suomi-Sarjaa pelaavan HC Keski-Uusimaan pelaajavalmentajaksi.

2. Joe Rullier, Jokerit
Ainoa menneen kauden liigapelaajista joilla käytännössä olisi voinut olla aiempien näyttöjen perusteella mahdollisuuksia voittaa Helenius, mutta ottelua "vyöstä" ei missään vaiheessa nähty. Väkivahva peruspakki Rullier tappeli kerran, vastassa Ville Varakas. Tosin ei myöskään pelannut kuin 11 ottelua.

3. Semir Ben-Amor, Jokerit
Hukkasi kaudella kintaansa kolmasti, eikä hävinnyt kertaakaan. Koulutti Hartwallilla sikaillutta Kristian Kuuselaa, sekä alan miehistä kohtasi Patrik Lostedtin ja Jani Honkasen. Tappeluissa vastassa lähes aina alan erikoisosaajia ja viimeksi hävinnyt SM-Liigassa tappelun Robert Schnabelille kaudella 2006-07. Haastanut aiemmilla kausilla Heleniuksen muutamaan otteeseen, joista ensimmäisen pilasivat tuomarit ja jälkimmäisessä Sami kieltäytyi.

4. Jani Honkanen, HPK
Kovin kortti tämän kauden SM-Liigasta: Shayne Toporowski, Semir Ben-Amor ja Kari Sihvonen eli vastassa pelkkiä alan miehiä. Ei selkeitä voittoja, mutta ei ole hävinnyt yhtään tappelua nyt eikä aiemmin SM-Liigassa. Tasonmittaus Heleniusta vastaan lähellä, mutta tuomarit estivät nämä juhlat. Tappeli myös K-Vantaan paidassa Mestiksessä kertaalleen Kajaanin Hokin Henri Mannista vastaan kuuluisassa ottelussa, jonka jälkeinen pressitilaisuus on kuuluisa lauseesta "Anna kakkua, anna sakkoa saatana!".

5. Anssi Rantanen, Lukko
Lukon puolustuksen sheriffi ja liigan aktiivisuuskuningas kaudella 2009-10. Alkukaudesta teki selväksi Ässille kuka Lukon puolella vastaa haasteisiin antamalla selkään Tommi Huhtalalle ja vastaamalla Patrik Forsbackan haasteeseen seuraavassa keskinäisessä ottelussa. Vaikka loukkaantuminen pilasi osan kaudesta, niin runkosarjassa tappeli ketä vastaan tahansa, häviämättä selkeästi kertaakaan vaikka vastassa oli pelaajia nuoresta Siim Liivikistä, agitaattori Ville Niemisen kautta Sami Heleniukseen. Ottaako Sami Heleniuksen siirtyessä muihin kehiin miehen paikan SM-liigan pelottavimpana puolustajana ja liigan kovimpana tappelijana? Aiemmat meriitit eivät ole aivan yhtä suuret, mutta nimi kasvaa koko ajan ja potentiaalia löytyy.

6. Ross Lupaschuk, HIFK
Oli aiemmilta meriiteiltään SM-liigan kovimpia kaudella 2009-10. Tuomarit pilasivat kohtaamisen Justin Morrisonin kanssa ja veti kunnon Lämäri -henkiset kilarit Sami Kapaselle rajun taklauksen jäljiltä ensin ilman hanskoja jahdaten ja sitten jäässä hakaten. Oli isossa roolissa HIFK puolustuksessa, joka esti täysipainoisen itsensä toteuttamisen hanskattoman jääkiekon saralla. Aiemmat näytöt yhdistettyinä tämän kauden raivareihin nostavat Lupaschukin sijalle 6.

7. Patrik Lostedt, Blues
SM-Liigan varmasti puhutuin tappelija kaudesta 2005-06 lähtien. Valmis ottamaan ketä vastaan tahansa ja kärsii melko paljon pienestä koostaan isoimpia raskassarjalaisia vastaan. Oman kokoluokan miehiä vastaan häviää harvoin ja Lostedtin todellinen taso tappelijana on hiukan jäänyt liki kaksimetrisille Sami Heleniukselle ja Jonne Virtaselle kärsittyjen tappioiden varjoon.

8. Toni Mäkiaho, KalPa / Blues
Varjojen mailla pitkään vaeltanut "Mäkkäri" osoitti, että vielä löytyy vanhalta hallitsijalta tarvittaessa ruutia nyrkeistä, ottamalla voiton yhdestä parin viime kauden aktiivisimmista tappelijoista eli Charlie Cookista.

9. Kari Sihvonen Pelicans / Jokerit
Harjoituspelissä tasapeli jättiläismäistä Marko Anttilaa vastaan ja viimeisessä runkosarjapelissä viihdyttävä ja hyvä esitys selvästi kokeneempaa jääottelijaa Jani Honkasta vastaan. Edelliskaudelta tasuri Matt Nickersonia vastaan. Ei selkeitä voittoja, mutta ei selkeitä häviöitäkään vaikka vastassa on ollut aina liigauran alusta asti kevyemmän kaliiberin kavereista aina sinne raskaimpaan sarjaan. Alkavatko mestari Heleniuksen opit vaikuttamaan?

10. Alex Brooks, Jokerit
Tasainen ottelija, joka esitteli kykyjään tällä kaudella kertaalleen ottamalla pistevoiton Erkki Rajamäestä ja samalla itse loukkaantuen. Omaa tasaisen kortin aiemmilta kausilta, josta löytyy Eric Neilsonin, Lance Wardin ja P.J Stockin tasoisia nimiä.


Erityismaininnan listan ulkopuolisista nimistä voi antaa nuorille IFK -taistelijoille Siim Liivikille ja Ilari Melartille, jotka hoitivat kaudella joukkueen likaiset työt kokemukseen ikään nähden hyvällä menestyksellä. Melart tappeli treenipelissä Ville Niemisen kanssa ja toteutti tehtävän kuuluisassa "Tervetuloa Tuukka Stadiin" -episodissa kohteena Tuukka Mäntylä. Liivikin paras työnäyte oli yksi kauden parhaista tappeluista Anssi Rantasta vastaan. Myös KalPan Ville Varakas, Pelicansin Antti Tyrväinen, Lukon Charlie Cook, HPK:n Janne Kolehmainen, TPS:n Antti Halonen, Tapparan Atte Pentikäinen, Ville Nieminen, Nestori Lähde, Ässien Patrik Forsbacka, Ilveksen Ryan Glenn, TPS:n / Ässien Marko Mäkinen sekä HIFK:n Max Wärn osoittivat olevansa miehiä paikallaan hanskojen pudotessa.

Lisänäyttöjä olisi odotettu mm. herroilta Shayne Toporowski, Markus Kankaanperä, Tuukka Mäkelä, Jonne Virtanen, Marko Anttila, Pauli Levokari, Branislav Mezei ja Kristian Kudroc. Yksinkertainen syy miksi moni näistä ennakkomaineeltaan kovista nimistä puuttuu, on se että näytöt kaudelta 2010-11 puuttuu täysin. Pelkästään kauden aikana irvistelemällä ei listalle päässyt.

Huomionarvoisena seikkana on myös mainittava, että kuusi (Helenius, Rullier, Lupaschuk, Lostedt, Mäkiaho ja Brooks) listan pelaajista on kaudelle 2010-11 vaihtamassa maisemaa tai ilman sopimusta, eli varmaksi voidaan sanoa että ensi kauden päätteeksi Nyrkin top kymppi on hyvin erinäköinen.

Saat ilmaisen laserosoittimen, mikäli kokeilet VIP-jäsenyys 5 päivää 1 eurolla.