Vitjazin pojat

Vitjaz Tsehov (Vityaz Chekhov tai Vityaz Podolsk, kuten joukkue aiemmin tunnettiin), tuo KHL-liigan pahamaineisin joukkue. Joukkue, johon verrattuna esim. iso ja paha HIFK (pahimmillaankin) on kuin lauma kuoropoikia, teki sen taas. Tarkoitan siis näitä jo surullisen kuuluisia Avangard Omskin ykkösketjun telomistalkoita joulukuun 10. päivältä. Ennen em. tapahtumaan pureutumista, paneudutaan hieman joukkueen historiaa:

Lähinnä lukuisista tappeluista tunnettu joukkue nousi silloiseen Venäjän Superliigaan kaudeksi 2005-06. Sillä kaudella Vitjazin riveissä nähtiin seuran historian ensimmäinen ns. rähinäkanukki, legendaarinen kovanaama Reid Simpson. Joukkueen riveissä nähtiin muutamassa ottelussa myös Alexander ”The Original Russian Maniac” Yudin. Yudin tosin edusti seuraa jo aiemmalla Vysshaya Liga("Venäjän Mestis") -kaudella 2004-05 taistelijaparinaan P-Amerikan alasarjoja jo 90 -luvulla kolunnut lähes 120 -kiloinen puolustaja Mikhail Strelkov. Simpson pelasi Vitjazin riveissä myös seuraavalla kaudella.

Kaudella 2007-08 joukkueeseen liittyi edelleen seuran mainetta ylläpitävä Darcy Verot, joka ensimmäisellä kaudella rikkoi kunnioitettavan 500 rangaistusminuutin rajan 43 ottelussa. Loppukaudella joukkueessa nähtiin myös nyrkkeilykehiä kolunnut Nathan Perrott, joka keräsi kahden kauden aikana yhteensä 235 rangaistusminuuttia 24 ottelussa. Näistä 137 kertyi kauden 2008-09 aikana miehen pelaamissa 9 ottelussa. Samaisella kaudella, joka oli samalla myös KHL:n ensimmäinen, joukon jatkeeksi liittyi pelitaidoiltaan täysin toisessa luokassa olevan NHL:n pelätyimpiin tappelijoihin urallaan aikoinaan kuulunut intiaani Chris Simon. Simonin pelillinen panos onkin ollut täysin toista luokkaa joukkueen muiden kanadalaisten kanssa, sillä mies on toiminut mm. joukkueen kapteenina ja valittu KHL:n All-Stars -otteluun.

Viime kauteen Tsehovissa lähdettiin kaksikolla Verot-Simon. Kauden aikana joukkue ”vahvistui” myös Josh Grattonilla ja Brandon Sugdenilla, joista jälkimmäisen syntilistalla on mm. elinikäinen pelikielto ECHL:n. Gratton keräsi 11 ottelussa 112 rangaistusminuuttia ja Sugden 10 ottelussa 122 minuuttia. Simonia lukuunottamatta, kolmikon Gratton-Verot-Sugden käymät tappelut ovat olleet enemmän tai vähemmän "unfair" -luokkaan kuuluvia, milloin varaslähdön tai milloin raukkamaisen yllätyshyökkäyksen takia. Myöskään tappeluhaluttomien vastustajien pieksämiseltä ei olla vältytty. Usein hakatut pelaajat ovat olleet myös vastustajien tähtiä tai muuten vaan ns. taitokiekkoilijoita, joita ei ole totuttu tappeluissa näkemään. Tähän kun vielä lisätään huhut pukukopin seinästä löytyvästä ”tappolistasta” ja omistajan kytköksistä Venäjän alamaailmaan, on todellinen soppa valmis. Räikeimpänä tapahtumana voidaan mainita 9.1.2010 pelattu Vitjaz - Avangard Omsk ottelu, joka keskeytettiin useamma joukkotappelun takia jo 4. minuutilla. Tappelut alkoivat alkulämmittelyssä ja kovimmillaan meno oli ajassa 3.37, jolloin nähtiin nykyisin kovin harvinainen "bench clearing brawl", penkkien tyhjentyessä jäähyaitioita myöten. Ottelun aikana Verot mm. tappeli Jaromir Jagrin kanssa. Ottelun seurauksena molemmat joukkueet tuomittiin sakkoihin ja hävinneeksi 5-0, sekä lukuisille pelaajille jaettiin pelikieltoja. KHL myös uhkasi sulkea Vitjazin sarjasta jos vastaava meno toistuisi.

Kaudeksi 2010-11 KHL määritteli sääntökirjassa nyrkkitappelun, pitkälti todennäköisesti Vitjazin poikien ansiosta, ja liigassa otettiin käyttöön P-Amerikasta tuttu viiden minuutin rangaistus tappelusta. Tämä kuitenkin koskee vain ns. rehtejä tappeluita, ei näitä Vitjazin harrastamia päällekarkauksia. Vitjaz aloitti kauden siitä mihin aiemmilla kausilla jäi. Nyt kuitenkin KHL antoi pidempiä pelikieltoja joukkueen rähisijöille silloin kun siihen tarvetta oli.

Joulukuun 10. päivänä tapahtui kuitenkin jotain sellaista joka sai minut kirjoittamaan tämän jutun ja ottamaan kantaa joukkueen tekemiseen tavalla, johon minun ei ole aiemmin tarvinnut takertua. Vastassa oli tälläkin kertaa Avangard Omsk. Vitjaz asetti kentälle viidestä hyökkääjästä muodostetun avausviisikon, johon kuuluivat Darcy Verot, Josh Gratton, Sergei Belokon, Ivan Larin ja Denis Sergeyev. Vastassa heillä oli Omskin ykkösketju Alexei Bondarev, Roman Cervenka, Alexei Kalyuzhny, Martin Skoula ja Marek Svatos. Näistä kokenein ”tappelija” oli Skoula 3 tappelulla, joista kaksi oli tällä kaudella käyty ns. väkisin Vitjazin kanadalaisia vastaan. Pyyhkeitä tilanteesta tosin voi antaa Omskin valmentaja Raimo Summaselle, joka ei hyödyntänyt viimeistä vaihto-oikeuttaan ja reagoinut millään tavalla vastustajan "erikoiskentälliseen". Kun peliä oli pelattu niinkin pitkään kuin 6 sekuntia, kävi Verot Bondarevin kimppuun. Myös muut Vitjazin ”sankarit” löysivät itselleen parin, Larin Cervenkan, Belokon Svatosin, Gratton Kalyuzhnin, ja Sergeyev Skoulan. Viimeistä lukuunottamatta kaikissa Vitjazin pelaaja hakkasi tappeluhalutonta Omskin pelaajaa. Oman tappelunsa lopuksi Verot yritti vielä käydä Omskin maalivahdin Karri Rämön kimppuun. Ainoan rehdin tappelun (Sergeyev-Skoula) taas keskeytti Gratton käymällä Skoulan päälle kesken square offin ja hakkamaalla Skoulaa jäässä. Kaikkein brutaaleimman pieksännän tarjosi Larin joka hakkasi todella törkeästi Cervenkaa jään pinnassa. Tapauksen jälkeen Vitjazille annettiin sakkoja 400 000 ruplaa (n. 10 000€) tappeluista ja Omskille 100 000 ruplaa (n. 2 500€) järjestyssääntöjen rikkomisesta, Vitjazin valmentaja Andrei Nazarov sai 300 000 ruplan ja Omskin toimitusjohtaja Anatoli Bardin 100 000 ruplan sakot. Pelikiellot Vitjazin pelaajille olivat kerrankin pitkiä; Josh Gratton sai 15 peliä, Ivan Larin 14 peliä, Sergei Belokon 13 peliä ja Darcy Verot 12 peliä. KHL kuuli Vitjazin johtoa torstaina 16.12.2010. Sen seurauksena kolmen pelaajan pelikieltoja pidennettiin ja joukkueen toimitusjohtaja Alexei Zhamnov tuomittiin 150 000 ruplan sakkoihin. Grattonin pelikielto piteni 20 otteluun, Belokonin 18 otteluun ja Verotin 14 otteluun. Omskin toimitusjohtaja on myös tiettävästi tehnyt miliisille rikosilmoituksen Grattonista ja Verotista vaatien heille linnatuomiota. Vitjazin johto lupasi että vastaava ei enää tapahdu, mutta niinpä taisivat sanoa myös tammikuussa, joten saapa nähdä kauanko lupaus pitää.

Tämä tapahtuma toi päähäni monia kysymyksiä. Onko tässä hommassa mitään järkeä? Onko tämä enää jääkiekkoa? Ja niin edelleen. Mielestäni tällaisessa toiminnassa ei ole mitään järkeä eikä tämä enää jääkiekkoakaan ole. Tappelut kuuluvat jääkiekkoon ja itsekin niistä kovasti pidän ja niitä seuraan enkä ole ainoa. Kuitenkin tällainen toiminta on kaukana siitä, mitä pidän hyväksyttävänä tappeluiden maailmassa. Tämä oli sitä ns. kaukaloväkivaltaa. Täysin yksipuolinen ja brutaali vastustajan 1-ketjun telomisyritys. Kahden pelaajan (Skoula ja Cervenka) tässä telomisessa onnistuttiinkin. Tässä tapauksessa jätettiin vastustajan kunnioittaminen täysin huomioimatta. On toki selvää että käskyt tällaiseen toimintaan tulevat ylemmältä taholta. Muuten ei rehtinä tappelijana tunnettu Gratton tällaista tekisi. Johan ylemmän tahon käskytyksen voi päätellä jo siitä miten joukkue oli kasattu. Ainoastaan kaksi edellistä kautta Traktor Tsheljabinskissa kiekkoilut järkälemäinen kanadalaispuolustaja Martin Grenier on ainoa, joka on pystynyt hanskattomasti pistämään hanttiin Vityazin raskaansarjan osastolle Simon, Gratton ja Sugden. Toisin sanoen pidän Vitjazin toimintaa täysin tuomittavana ja jota henkilökohtaisesti en halua missään nimessä nähdä jääkiekon yhteydessä. Tappeluita, tunnetta ja myös pienoisia ylilyöntejä kyllä haluan, vaan en tällaista järjetöntä yksipuolista pieksemistä. Mitä tulee tapauksen jatkoseuraamuksiin, niin kerrankin pelikiellot olivat tuntuvia. KHL:n runkosarjassa pelataan 56 ottelua ja Vitjazilla on tähän mennessä 34 ottelua. Tämä tarkoittaa sitä, että etenkin Gratton on sivussa lähes koko loppukauden, sillä pudotuspeleihin ei Vitjazilla ole asiaa tänäkään vuonna. Sakot sen sijaan olisivat voineet olla isommat. Sellaiset, jotka todella tuntuvat rahakkaan Venäjän liigan budjeteissa. Sarjasta sulkemista ei mielestäni kannata tehdä, vaan enemminkin laittaa pääpukarit kunnon pelikieltoon, kuten nyt tehtiin. Ja mitä tulee Omskin toimitusjohtajan tekemään rikosilmoitukseen, niin se on mielestäni tarpeetonta vaikka en asiaa täysin tuomitsekaan. Olen kuitenkin sitä mieltä että mikä tapahtuu jäällä, pysyy jäällä. Lajin ja urheilun ulkopuolisten osapuolien sotkeminen lajin sisäisiin asioihin ei ole hyvä asia. Jotain on kuitenkin tehtävä, ettei tällainen toistu. Ovatko pitkät pelikiellot ja sakot riittävä ratkaisu? Vai pitäisikö muiden joukkueiden hommata riveihinsä raskaan sarjan pugilisteja? Ja ennen kaikkea kysymys kuuluu: Toistuuko tämänkaltainen toiminta Vitjazin toimesta vai jäikö tämä viimeiseksi.

Vain aika näyttää mitä tapahtuu.

Vasara, Nyrkkiä leukaperiin! -ylläpito

Voita 500€ lahjakortti